В събота (14 септември) Иран изведе в орбита изследователския си спътник Chamran-1, което е второто успешно изстрелване на спътник за тази година, съобщи държавната медия IRNA.

Изстрелването се случва в момент, когато Съединените щати и европейските държави обвиняват Иран, че прехвърля на Русия балистични ракети, които вероятно ще бъдат използвани във войната ѝ с Украйна до няколко седмици. Иран отрича това, допълва Reuters.

Спътникът, проектиран и построен от Iranian Electronics Industries (SAIran), е изведен в орбита от 550 км, съобщават медиите.

През януари иранските медии съобщиха, че спътникът Sorayya е изведен в орбита от 750 км - най-високата, извеждана от страната досега.

Военните на САЩ твърдят, че балистичната технология с голям обсег, използвана за извеждането на спътници в орбита, може да позволи на Техеран да изстрелва оръжия с голям обсег, евентуално включително ядрени бойни глави.

Техеран отрича сателитните дейности да са прикритие за разработване на балистични ракети и твърди, че никога не се е стремял към разработване на ядрени оръжия.

Иран, който има една от най-големите ракетни програми в Близкия изток, претърпя няколко неуспешни изстрелвания на сателити през последните години поради технически проблеми.