Иранската революционна гвардия обяви, че е атакувала "шпионски центрове" и "антиирански терористични групи" с балистични ракети близо до северния иракски град Ербил, пише Reuters.

Експлозиите са избухнали на около 40 километра североизточно от Ербил в полуавтономен Кюрдистан, в район близо до американското консулство, както и жилищни домове.

Двама загинали и петима ранени цивилни бяха откарани в местна болница след експлозиите.

"Балистични ракети бяха използвани за унищожаване на шпионски центрове и нтиирански терористични групи в региона късно вечерта“, се казва в изявление на иранската гвардия.

Иран и преди е нанасял удари в района на Северен Кюрдистан в Ирак, заявявайки, че регионът се използва като плацдарм за ирански сепаратистки групи, както и за агенти на неговия "най-голям враг“ Израел.

По-късно Reuters, позовавайки се на правителствения съвет за сигурност на регион Кюрдистан, съобщи за четирима убити цивилни и шестима ранени.

Според агенцията сред загиналите са кюрдският мултимилионер бизнесмен Пешрау Дизайи и членове на семейството му, поне една ракета е ударила дома им.

В същото време ракетните атаки в Ирак не са засегнали нито една цел на САЩ и няма жертви сред американците, добавя агенцията, позовавайки се на американски служители.