Иран даде знак, че иска да избегне пълномащабна война с Израел, като се ограничи до това да заплаши да отмъсти за убийството миналата седмица на лидера на ХАМАС.

Техеран, който вече се зарече да отмъсти за убийството на Исмаил Хания, заяви, че целта му е да попречи на Израел да повтори подобни стъпки, пише Bloomberg.

"Укрепването на стабилността и сигурността в региона ще бъде постигнато чрез наказване на агресора и създаване на възпиращ ефект срещу Израел и неговия авантюризъм“, заяви говорител на иранското външно министерство пред репортери в Техеран в понеделник.

Ислямската република има право, според международното право, да накаже Израел, но не иска да ескалира напрежението в Близкия Изток, поясни говорителят Насър Канаани.

Израел е във "война на много фронтове срещу оста на злото на Иран", заяви пък в неделя премиерът Бенямин Нетаняху.

"Ние нанасяме удари по всяко негово оръжие с голяма сила. Готови сме за всеки сценарий - както нападателен, така и отбранителен", увери той.

Отмъщението на Иран може да бъде по-брутално този път, като се има предвид очевидното смущение от убийството на чуждестранен сановник в сърцето на неговата столица. Неговите възможности варират от нова директна атака срещу Израел до засилени атаки срещу страната от неговите проксита и удари срещу израелски цели по целия свят.

САЩ, които изпращат ескадрила бойни самолети в региона и държат самолетоносач наблизо, за да помогнат на Израел, оказват натиск върху Нетаняху да удвои усилията си за постигане на примирие с ХАМАС. Съединените щати и арабските държави смятат, че прекратяването на военните действия на палестинска територия ще успокои региона.

Министрите на външните работи на Г-7 говориха в неделя за рисковете от регионална война. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че има "спешна нужда от деескалация".

Блинкен отбеляза пред своите колеги от Г-7, че атака срещу Израел от Иран и Хизбула може да започне още в понеделник, съобщи Axios.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху проведе на 4 август среща с ръководството на армията и разузнавателните служби, на която по-специално беше обсъден вариантът за нанасяне на превантивен удар срещу Иран, ако атака от негова страна се счита за неизбежна, съобщава Ynet. .

Хания беше убит само часове след смъртоносен въздушен удар в Бейрут срещу Фуад Шукр, старши командир на Хизбула. Израел заяви, че е отговорен за удара и обвини Шукр, че е организирал ракетна атака срещу контролираните от Израел Голански възвишения, която уби 12 деца и тийнейджъри, играещи футбол.

Хизбула, която разменя огън с Израел през ливанската граница от началото на войната в Газа през октомври, също заплаши да отмъсти на еврейската държава. Шиитската група може да действа в координация с Иран, неин спонсор.