Израелски удари по петролни или ядрени обекти може да накарат Техеран да предприеме драстични мерки, защото се страхува да не изглежда слаб, но нападението по оръжейни складове или военни бази може да не даде основание за по-нататъшен отговор, пише The Times Of Israel.

Иран се подготвя за война с Израел, като в същото време се стреми да я избегне, а следващите му стъпки ще се определят от отговора на Израел на балистичната атака на Техеран от първи октомври.

Четирима ирански служители заявиха тази седмица, че върховният лидер аятолах Али Хаменей е наредил на военните да разработят множество военни планове за отговор на израелска атака.

Двама от служителите, които са членове на Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИР) заявиха, че ако Израел нанесе значителни щети на важни обекти, като петролни и ядрени съоръжения, или ако ликвидира високопоставени ирански служители, Техеран несъмнено ще продължи да ескалира. В този случай, твърдят източниците, Иран би могъл да изстреля бараж от до 1000 балистични ракети, което е значително повече в сравнение с 200-те ракети, които изстреля на първи октомври или дори да наруши световните енергийни доставки и международните търговски пътища.

Въпреки това, ако Йерусалим ограничи отговора си до нанасяне на удари по оръжейни складове или военни бази, Техеран може да стигне до заключението, че е в негов интерес да не предприема нищо, с което да сложи край на последния кръг от пряк конфликт между двете държави.

По-рано се смяташе, че Израел обмисля атаки срещу иранска петролна инфраструктура или ядрени обекти, като и на двете се противопоставят САЩ заради потенциала им да доведат до ескалация на бойните действия, включително и на ирански атаки по гражданска инфраструктура в Израел или други регионални държави, които са съюзници на Запада.

Иранските лидери публично твърдят, че не се стремят да изпаднат в тотална регионална война, а външният министър Абас Арагчи предприе интензивна регионална обиколка миналата седмица, за да подчертае това. Въпреки това те се страхуват да да не дадат сигнал за слабост и един тежък удар от страна на Израел може да ги направи уязвими и да ги накара да се чувстват така, сякаш трябва да възстановят господството си в региона.

Усилията на Иран да изглежда силен дори на фона на тежките удари, нанесени на неговите проксита Хизбула в Ливан и Хамас в Газа, проличаха в заплахите, които отправи срещу Израел и неговите съюзници, въпреки че Арагчи се опита да успокои света, че ескалацията е последното нещо, което Техеран иска.

Ръководителят на КСИР Хосейн Салами предупреди в четвъртък, че дори с помощта на съвременната американска система за противоракетна отбрана (THAAD), която наскоро беше разположена в Израел, тя няма да може да отблъсне бъдещи атаки от страна на Техеран.

“Не можете да спечелите този конфликт, ние ще ви унищожим", заплаши Салами.

THAAD, или Terminal High Altitude Area Defense System, е важна част от многослойната системаза противовъздушна отбрана на американската армия и допълва вече съществуващата противоракетна отбрана на Израел.

Ислямската република се готви за израелски ответен удар след последната си директна атака срещу Израел, при която на 1-ви октомври изстреля 200 балистични ракети, които накараха жители на Израел да се скрият в бомбоубежищата, убиха палестинец на Западния бряг и причиниха щети в жилищни райони и във военни бази. Въпреки това Израелските сили за отбрана заявиха, че атаката не е имала оперативно въздействие.

Иран заяви, че атаката е дошла в отговор на ударите в Ливан, при които миналия месец бяха убити лидерът на "Хизбула“ Хасан Насрала и голяма част от висшето ръководство на групировката, както и на убийството на лидера на политбюро на "Хамас“ Исмаил Хания в Техеран през юли, за което широко се обвинява Израел, за което те не потвърждават.

Смята се, че плановете на Израел за ответен удар са били осуетени, след като миналия петък изтекоха поверителни американски документи по въпроса, разкриващи наблюденията на САЩ върху мерките, предприети от израелските военновъздушни сили.

На фона на съобщенията, че Израел е бил принуден да промени тактиката и да отложи плановете си в резултат на изтичането на информация, в четвъртък Армейското Радио цитира неназован израелски служител, който заявява, че информацията е невярна.

"Няма никаква връзка между изтичането на документите на Пентагона и моментът на нападението срещу Иран“, заяви служителят.

Въпреки че са били обсъждани няколко прозореца за атаката, служителят заяви, че не е определена окончателна дата за отговора на Израел и че решението ще бъде взето "в зависимост от оперативните възможности“.

Междувременно в четвъртък обществената телевизия "Кан“ съобщи, че израелските военновъздушни сили са приключили подготовката си за ответния удар и сега чакат сигнал от политическото ръководство.

Плановете са били одобрени от началника на щаба на Израелските сили за отбрана генерал-лейтенант Херци Халеви и министъра на отбраната Йоав Галант, заяви пред "Кан“ служител от службата за сигурност, и сега остава само да се реши кога да се извърши атаката.