Старшият съветник на иранския върховен водач аятолах Али Хаменей изрази подкрепа за мащабната атака, предприета срещу израелските общности от "Хамас" на 7 октомври, като я нарече "горда операция“, пише The Times of Israel.

Терористичните групи в Газа предприеха безпрецедентно нападение срещу Израел, изстрелвайки хиляди ракети, изпращайки въоръжени хора в израелските общности и военни бази по суша, море и въздух, убивайки най-малко 100 души, ранявайки стотици и вземайки заложници.

"Ние подкрепяме гордата операция“, заяви Яхя Рахим Сафави на среща, проведена в подкрепа на палестинските деца в Техеран, цитиран от агенция ISNA.

"Ние подкрепяме тази операция и сме сигурни, че фронтът на съпротивата също подкрепя тези действия“, заяви Сафави.

Многостранната атака, идваща ден след като Израел отбеляза 50-ата годишнина от изненадващото нахлуване на Йом Кипур (войната от Йом Кипур), изненада напълно израелската армия и силите за сигурност.

Въоръжени бойци на "Хамас" превзеха най-малко една военна база и въоръжени мъже се придвижваха през израелските гранични общности, убивайки и залавяйки жители, с малка съпротива от израелските сили, съобщават жители от региона.

Клипове, разпространени онлайн, показват израелски цивилни, взети за заложници от терористичната група. Арабските медии твърдят, че 52 израелци са били заловени. Някои от заловените изглежда са били убити.

Военните отказат да дадат подробности за жертви или отвличания, докато продължават да се борят с бойците на "Хамас" на територията на Израел.

Сафави изрази подкрепа за палестинските терористи "до освобождаването на Палестина и Йерусалим“.

Говорителят на външното министерство на Иран Насер Канаани също приветства палестинското нападение срещу Израел.

"Днешната операция отбеляза нова страница в областта на съпротивата и въоръжените действия срещу окупаторите“, заявява той.

"Съпротивата досега е постигнала блестящи победи по време на тази операция и това е ярка точка в историята на борбата на палестинския народ срещу ционистите.“

На заседание на парламента в събота иранските депутати скандираха "Долу Израел“, "Долу Америка“ и "Добре дошла Палестина“, според видео, публикувано от информационна агенция Tasnim.

Иран, който беше домакин на лидерите на Хамас и "Ислямски джихад" през юни, смята Израел за свой върл враг.

Двете страни от години водят война в сянка, като Иран обвинява Израел в поредица от саботажи и убийства, насочени към ядрената му програма.

Съединените щати и Израел по-рано обвиниха Иран, че използва дронове и ракети, за да атакува американски сили и свързани с Израел кораби в Персийския залив.