Множество експлозии избухнаха близо до консулството на САЩ в иракския град Ербил, като Иранската революционна гвардия пое отговорност за ракетни атаки срещу това, което твърди, че е израелски "шпионски щаб", според държавните медии, пише европейската редакция на Politico.

"Балистични ракети бяха използвани за унищожаване на центрове за шпионаж и събирания на антиирански терористични групи в региона късно тази вечер", обяви Революционната гвардия в изявление в понеделник. ABC News съобщи, че Иран е атакувал осем цели близо до консулството на САЩ, с четирима убити.

Ербил е столицата на полуавтономния регион Кюрдистан в Ирак, за който Техеран твърди, че се използва като плацдарм от ирански сепаратистки групи и в който се намират бази, принадлежащи на израелската разузнавателна агенция МОСАД - което регионалното правителство на Кюрдистан отрича.

Няма американци сред жертвите при нападението в понеделник и съоръжения на САЩ не са засегнати, съобщи Reuters.

Техеран също удари обекти в Сирия в понеделник вечерта, твърдейки, че е насочен към бойци на Ислямска държава като отмъщение за неотдавнашните терористични атаки в Иран. Ударите изглежда са възмездието на Техеран за двата взрива по-рано този месец близо до гробницата на иранския генерал Касем Солеймани в Южен Иран.