Иран отвори нов фронт срещу Израел, след като Корпусът на стражите на ислямската революция (КСИР) нареди на бунтовниците в Йемен да атакуват еврейската държава от юг, предупреждава военният анализатор на германския вестник BILD Юлиян Рьопке.

Припомня се, че на 31 октомври хусите, които контролират столицата на Йемен и повече от половината територия на страната, обявиха война на Израел. Няколко часа по-рано представители на йеменския режим, който е под строгия контрол на КСИР, заявиха, че са изстреляли около десет балистични ракети към Израел и също така са насочили дронове с голям обсег към страната.

Вместо обаче да достигнат до израелския град Ейлат на брега на Червено море, ракетите паднаха на територията на Египет и Йордания, някои от снарядите вероятно и в открито море. Петминутното видео, разпространено от хусите, показва как те използват добре известните оръжия, произведени в Иран: балистични ракети Zulfiqar, както и крилати ракети Quds-3 и Quds-4. За да стигнат до Ейлат, те трябваше да прелетят разстояние от 1600 километра.

С влизането във войната на йеменските бунтовници, които на практика държат властта в страната от 2014 г. насам, сега Израел е атакуван едновременно от три ирански прокси сили: освен хусите, това са ливанската "Хизбула“ и "Ислямската съпротива“ в Сирия.

Обявяването на война от Йемен на Израел може да се тълкува като поредната стъпка на режима на иранските аятолахи за ескалация на конфликта в Близкия Изток и включване на всичките му терористични ресурси, разпръснати из целия регион, в битката. Поради това Техеран е все по-близо до пряка конфронтация с Израел и САЩ, обобщава Рьопке.