Иранската страна се придържа към концепцията за мирно развитие на ядрената енергетика, ядрените оръжия отсъстват от отбранителната й доктрина, а всички твърдения на Вашингтон за противното са неоснователни и са част от американската предизборна кампания. Това подчерта говорителят на Министерството на външните работи на ислямската република Насър Канаани пред РИА Новости.

По-рано председателят на Комисията по разузнаването на Камарата на представителите на САЩ Майк Търнър обяви в интервю за телевизионния канал CBS News каза, че Иран може да се присъедини към държавите от "ядрения клуб“ още до края на текущата година.

"Доктрината на Иран се състои в мирното използване на ядрената енергия в съответствие с нуждите и плановете за развитие на страната, както и въз основа на международните споразумения в рамките на Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Последните не са и никога не са били в отбранителната доктрина на Иран“, категоричен бе Канаани.

Той отбеляза, че подобни изявления на американска страна са неоснователни и не са нищо повече от част от кампанията преди президентските избори в страната.