Изпълняващият длъжността външен министър на Иран Али Багери Кани отрече в интервю за CNN, че страната му е замесена в опита за убийство на Доналд Тръмп. По-рано телевизионният канал съобщи, че тайните служби на САЩ са засилили мерките за защита на бившия президент, след като се е появила информация за плановете на Иран да ликвидира политика.

По време на интервюто водещият на CNN попита Кани дали заговорът е отмъщение за убийството на Касем Сюлеймани, високопоставен ирански генерал, който бе ликвидиран през януари 2020 г. при управлението на Тръмп.

"Ясно ви казах, че ще прибегнем до правни и съдебни процедури на вътрешно и международно ниво, за да изправим пред правосъдието извършителите и военните съветници, замесени в убийството на генерал Сюлеймани“, отбеляза Кани. На въпрос дали това означава отказ от използването на насилствени мерки, политикът отговори: "Ние ще прибегнем само до ирански и международни правни и съдебни процедури“.

"Американците открито заявиха, че са убили ирански военен лидер. Затова е наше естествено право да следим този въпрос. И отговорните в този случай трябва да бъдат изправени пред справедлив процес“, цитира CNN думите на иранеца.