Иран успешно е изстрелял в орбита сателита си Sorayya, съобщиха иранските държавни медии в събота, което вероятно ще засили опасенията на Запада относно ядрените амбиции на Техеран, предаде Reuters.

Спътникът, който се разработва от изследователското звено на гражданската Иранска космическа агенция, е изведен в орбита на 750 км, което е най-високата успешно достигната от Иран орбита, се посочва в съобщенията.

50-килограмовият спътник е изстрелян от Qaem 100 - тристепенна ракета с твърдо гориво, създадена от елитната военна организация "Революционни гвардейци", се отбелязва в съобщението.

Американските военни твърдят, че технологията за балистични ракети с голям обсег на действие, използвана за извеждане на сателити в орбита, може да позволи на Техеран да изстрелва оръжия с по-голям обсег на действие, включително ядрени бойни глави.

Техеран отрича твърденията на САЩ, че подобна дейност е прикритие за разработване на балистични ракети, и заявява, че никога не се е стремял към разработване на ядрени оръжия.

Иран, който има една от най-големите ракетни програми в Близкия изток, претърпя няколко неуспешни изстрелвания на сателити през последните години поради технически проблеми.

През октомври Съединените щати предприеха стъпки, за да дадат знак, че иранската ракетна програма ще остане ограничена, след изтичането на санкциите на Съвета за сигурност на ООН и за да ограничат трансфера на ирански безпилотни летателни апарати към Русия.

Преди това през 2019 г. Вашингтон наложи санкции на иранската гражданска космическа агенция и на две изследователски организации, като заяви, че те се използват за подпомагане на програмата за балистични ракети на Техеран.