Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви пред правителството в Техеран,  че "нищо не пречи“ на комуникацията с "врага“, визирайки САЩ щати и въпроса за ядрената програма на страната, отбелязва Associated Press.

Забележките на аятолах Али Хаменей поставят ясни червени линии за всякакви преговори, които биха могли да се проведат при правителството на президентa Масуд Пезешкиан, и подновява предупреждението му, че на Вашингтон не трябва да се вярва.

"Това не означава, че не можем да взаимодействаме с един и същ враг в определени ситуации. Няма нищо лошо в това, но не разчитайте на тях“, предупреди Хаменей, според стенограма на официалния му уебсайт.

В миналото 85-годишният Хаменей е призовавал за преговори с Вашингтон, но след това се е отказвал от тях – особено след като бившият президент Доналд Тръмп едностранно оттегли САЩ от споразумението за ядрената програма на Техеран.

През последните години имаше непреки преговори между Иран и САЩ чрез посредничеството на Оман и Катар, два от близкоизточните партньори на Вашингтон. Изявлението на Хаменей дойде ден след посещението на катарския премиер в страната.

Държавният департамент коментира пред агенцията: "Ние ще съдим за ръководството на Иран по действията им, а не по думите им“.