Министърът на отбраната на Иран каза, че ракетната атака, започнала във вторник, е била ограничена до военни цели, но предупреди за по-широки удари, ако Израел отговори, предава CNN.

Генерал-майор Мохамад Багери заяви, че Иран е атакувал военна инфраструктура, включително разузнавателната агенция на Мосад, военновъздушната база Неватим, военновъздушната база Хацор, радарни инсталации и групировки от израелски танкове, въпреки че е имал възможност да започне много по-широка атака.

"Имахме способността да атакуваме икономическата инфраструктура на режима, но се насочихме само към военни бази“, заяви той в сряда.

Военният добави предупреждение към Израел и неговите поддръжници.

"Ако ционисткият режим не бъде контролиран и предприеме действия срещу Иран, ние ще атакуваме цялата му инфраструктура“, подчерта той.

Багери отбеляза, че ударите срещу Израел са били като отмъщение за убийствата на Исмаил Хания, Хасан Насрала и Абас Нилфорушан.

Насрала, който ръководеше подкрепяната от Иран ливанска въоръжена групировка Хизбула повече от 30 години, беше убит при израелски въздушен удар срещу подземния му щаб в Бейрут в петък. Нилфорушан, старши командир от Корпуса на стражите на ислямската революция на Иран, е бил убит заедно с него, според иранските държавни медии.

Политическият лидер на Хамас Хания беше убит в Техеран през юли с помощта на експлозивно устройство, което е било тайно скрито в къщата за гости, където е отседнал, заяви източник, запознат с въпроса. Иранското правителство и Хамас твърдят, че Израел е извършил убийството. Израел нито потвърди, нито отрече участието си.

"След убийството на мъченик Хания преминахме през труден период на сдържаност по многократно искане на американците и европейците, които ни помолиха да се въздържаме, за да установим прекратяване на огъня в Газа. Въпреки това, след мъченическата смърт на Сайед Хасан Насрала и командир Нилфорушан, ситуацията стана нетърпима“, посочи Багери.