Ирански инженери са разработили специално за Русия нов "експлозивен и разузнавателен“ ударен дрон - Shahed-107, който Москва ще използва за удари срещу Украйна, съобщава британският телевизионен канал Sky News.

"Информиран източник“ от кръговете по сигурността разкрива пред медията, че Иран е разработил нов ударен дрон за военните цели на Русия срещу Украйна. И също така, по думите му, Техеран е на път да достави на страната ракети "земя-земя“.

Shahed-107 се описва като "експлозивен и разузнавателен“ дрон, вероятно оборудван с технология за търсене на бойни цели като британски и американски ракетни системи, използвани от украинската армия.

Източникът на изданието също така твърди, че "няколко единици“ от специално проектирания дрон може да са били предложени на Русия като част от споразумение, чиято стойност се оценява на над два милиона долара.

Според събеседници на телевизията разработването на дрона отразява "значителната работа, която Иран върши в подкрепа на руските интереси в Украйна“.

Пояснява се, че Shahed-107 принадлежи към типа безпилотни летателни апарати Shahed-101 с V-образна опашка. Дронът, който е дълъг приблизително 2,5 метра и има размах на крилата от три метра, може да бъде изстрелян от превозно средство и да прелети до 1500 км.

Предполага се, че ще бъде оборудван с предавател за видео предаване. Такива разузнавателни способности означават, че дронът може да се използва за идентифициране на цели на фронтовата линия, за да се ангажират други UAV или оръжейни системи.

Източник по сигурността твърди, че иранските сили за сигурност са провели тестове с руснаците във въздушна база в централната част Иран, включващи дронове Shahed-107 и Shahed-136.