Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан предупреди, че откриването на други фронтове във войната между Израел и "Хамас" е "реална възможност", тъй като Израел засили ответните си атаки срещу ивицата Газа, което породи опасения, че конфликтът ще се превърне в регионална война, пише европейското издание на Politico.

"С продължаването на агресията, военните престъпления и обсадата на Газа отварянето на други фронтове е реална възможност", заяви Амир-Абдолахиан при пристигането си в Бейрут, Ливан, където пътува, за да се срещне с лидерите на ливанската войнствена групировка "Хизбула", според иранската държавна информационна агенция IRNA.

"Ще обсъдя ситуацията в Газа с ливанските власти", е съобщил Амир-Абдолахиан. "Иран категорично продължава да оказва политическа и медийна подкрепа на палестинската съпротива".

Дългогодишен поддръжник както на "Хамас", така и на "Хизбула", Иран отрича да е участвал в изненадващото нахлуване на "Хамас" в Израел на 7 октомври.

Изявлението на иранския министър идва в момент, когато израелската армия издаде заповед цивилните граждани да напуснат северната част на Газа и да се евакуират в южната част на палестинския анклав, на фона на нарастващите очаквания, че Израел е готов да започне сухопътна атака срещу ивицата Газа в отговор на нападението на "Хамас". Повече от 1300 души в Израел са загинали при нахлуването на "Хамас".

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант нареди "пълна обсада" на Газа, като ограничи всякакъв достъп до храна, гориво и вода на над 2 млн. жители и същевременно нанесе хиляди въздушни удари, при които загинаха над 1 800 души.

Организацията на обединените нации призова Израел да промени курса си, като неин говорител заяви, че евакуацията "може да превърне това, което вече е трагедия, в катастрофална ситуация".

Преди призива за евакуация Съединените щати се присъединиха към Франция, като призоваха Израел да прояви сдържаност в ответните действия срещу "Хамас".

Междувременно Египет се противопоставя на призивите да позволи на цивилните да избягат от Газа през границата му през контролно-пропускателния пункт Рафах, като президентът Абдел Фатах Сиси призова палестинците да "останат непоколебими и да останат на своя земя".

След среща с официален представител на "Хизбула", Хасан Хобала, в петък сутринта, Амир-Абдолахиан призова Съединените щати, верен съюзник на Израел, да ограничат Израел, за да се избегне регионален конфликт.

"Ако американците искат да предотвратят развитието на войната в региона, те трябва да контролират Израел", е коментирал Амир-Абдолахиан. Техеран се стреми да запази сигурността на Ливан, е добавил той.