Иранският президент Ебрахим Раиси отправи поредна заплаха към Израел, като заяви, че е "дошло време за действия по конфликта в Газа, вместо за разговори", докато се отправя към Саудитска Арабия, за да присъства на среща на върха, която се провежда днес, предаде Sky News.

"Газа не е арена за думи. Тя трябва да бъде (арена) на действие“, коментира Раиси на летището в Техеран преди да отпътува за Рияд в Саудитска Арабия. 

"Днес единството на ислямските страни е много важно", добавя той.

"Очаква се, че ръководителите на ислямските страни ще постигнат твърдо решение по въпроса за Палестина, който е най-важният въпрос в света, и решението ще бъде изцяло изпълнено“, заявява той, като призовава за действие, според иранската агенция IRNA.

Той отбелязва, че Палестина е причината за създаването на ОИС (Организация за ислямско сътрудничество), добавяйки, че незабавното спиране на израелските бомбардировки над Газа, отварянето на път за подпомагане на народа на Газа, вдигането на блокадата на анклава и реализирането на правата хората в Газа са основните цели на организацията.

"Иран поиска тази извънредна среща да се проведе преди месец".

На друго място в забележките си иранският президент коментира, че САЩ контролират "военната машина" в Газа. "САЩ предотвратиха прекратяване на огъня в Газа и разширяват обхвата на войната. Истинското лице на САЩ трябва да бъде разкрито пред света".

Рияд е домакин на извънредната среща на върха на ОИС в събота "на фона на безпрецедентни израелски атаки срещу палестинския народ", допълва иранската агенция.

Това е първото посещение в Саудитска Арабия на ирански държавен глава, откакто Техеран и Рияд сложиха край на години на враждебност по силата на сделка с посредничеството на Китай през март тази година.