Иран каза, че сегашната администрация на САЩ също е "отговорна“ за убийството преди две години на генерал Касем Солеймани, по повод на втората годишнина от смъртта му, пише израелското англоезично издание The Times of Israel

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предизвика "голямо разместване на пластовете в региона“ на 3 януари 2020 г. с целенасоченото убийство на генерал Солеймани, който беше командир на силите "Ал-Кудс“, подразделението за чуждестранни операции на елитната Революционна гвардия на Иран. Силите на "Ал-Кудс“ са определени от САЩ като терористична организация.

Сюлеймани беше убит при удар с безпилотен самолет на САЩ в Багдад, поръчан от Тръмп, заедно с неговия иракски съратник Абу Махди ал-Мухандис, което вбеси Иран и неговите съюзници.

"Правителството на САЩ носи категорична международна отговорност за това престъпление“, заяви иранското външно министерство в изявление, публикувано в "Туитър“, отбелязвайки втората годишнина от убийството на Солеймани.

"Несъмнено престъпното деяние на Съединените щати при убийството на генерал Сюлеймани е ясна проява на "терористична атака“, организирана и извършена от тогавашното правителство на САЩ, за което сега е отговорен Белият дом“, се казва в него по отношение на администрацията на президента Джо Байдън.

Пет дни след убийството на Солеймани Иран нанесе ответен удар, като изстреля ракети по американска военновъздушна база в Айн ал-Асад в Ирак, където бяха разположени американски войски, както и по друга база близо до Арбил на север.

При тези удари не бе съобщено за убити американски войници, но Вашингтон каза, че десетки са получили травматични наранявания от експлозиите.

Тогава Тръмп каза, че ударът с дронове е дошъл в отговор на вълна от атаки срещу американските интереси в Ирак, като предупреди, че ще държи Иран отговорен, ако подобни нападения продължат.

Превод и редакция: Юлиян Марков