Ирак изгони шведския посланик в знак на протест срещу планираното изгаряне на Корана в Стокхолм, което накара стотици протестиращи да нахлуят и подпалят шведското посолство в Багдад, съобщи Reuters.

В изявление на иракското правителство се посочва, че Багдад също е отзовал своя шарже д'афер в Швеция, а иракската държавна информационна агенция е съобщила, че Ирак е спрял разрешението за работа на шведската компания Ericsson на иракска земя.

Протестиращите срещу исляма, един от които е иракски имигрант в Швеция, който изгори Корана пред джамия в Стокхолм през юни, са поискали и са получили разрешение от шведската полиция да изгорят Корана пред иракското посолство 20 юли.

Протестиращите са ритали и частично са унищожили книга, която според тях е Коранът, но са напуснали района след един час, без да я запалят. Коранът, основният религиозен текст на исляма, се смята от мюсюлманите за откровение от Аллах, записано от пророка Мохамед.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом е заявил, че персоналът на посолството е в безопасност, но иракските власти не са изпълнили отговорността си да защитят посолството.

Иракското правителство категорично осъди подпалването на шведското посолство, според изявление на кабинета на иракския премиер Мохамед Шиа Ал-Судани, което го обяви за нарушение на сигурността и обеща да защити дипломатическите мисии.

Но Багдад също така "информира шведското правителство... че всяко повторение на инцидента, включващ изгарянето на Свещения Коран на шведска земя, ще наложи прекъсване на дипломатическите отношения“, се посочв в изявлението.