Бившият кандидат за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу се отказа от мястото си на председател на основната опозиционна "Републиканска народна партия (РНП)". Новият лидет на партията е Йозгюр Йозел. Това съобщи ТАСС, като се позова на свой източник.

Кемал Кълъчдароглу е председател повече от 13 години. По време на вота на партийните функционери, който се проведе в неделя вечерта в Анкара, той не успя да си осигури необходимата подкрепа. 

На последния конгрес на два етапа се определи следващият председател на РНП. Кълъчдароглу получи 534 гласа на втория тур, а Йозел - 811. Така последният стана осмият лидер на партията.

Йозел е фармацевт по образование и известно време е работил по професията. През 2011 г. влиза във висшия законодателен орган като депутат от РНП, а през 2015 г. става председател на нейната парламентарна група. Той придоби известност, след като два месеца преди експлозията в една от мини в страната, която уби повече от 300 работници, той подаде петиция до законодателите за извършване на проверки на местата, където работят миньорите, поради нарастващия брой злополуки.

РНП е основана от първия президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк през 1923 г. Това е втората най-силна политическа сила в страната след управляващата "Партия на справедливостта и развитието", ръководена от президента Реджеп Тайип Ердоган. На тазгодишните парламентарни избори РНП спечели 169 места във Великото национално събрание на Турция.