Гърция винаги трябва да следва многоизмерна външна политика в полза на нова архитектура в региона и твърдо да се стреми да бъде мост между Европейския съюз и Русия. Това заяви пред кореспондент на ТАСС бившият министър на външните работи на южната ни съседа и отговарящ в СИРИЗА по външнополитическите въпроси Йоргос Катрунгалос, коментирайки резултатите от посещението в Руската федерация на премиера Кириакос Мицотакис.

"За Гърция спазването на международното право, включително по отношение на Украйна, е и трябва да бъде приоритет. Но ние винаги трябва да водим многоизмерна външна политика в полза на нова архитектура в широкия регион, твърдо да се стремим да бъдем мост между нашия политически дом, който е Европейският съюз, и Русия, с която имаме дълги исторически и културни връзки“, каза Катрунгалос.

Бившият първи дипломат на Атина оцени положително резултатите от срещата на 8 декември в Сочи между руския президент Владимир Путин и Мицотакис, но в същото време разкритикува неотдавнашните антируски атаки от страна на редица гръцки лидери. "Всяка гръцко-руска среща на върха е положителна, ако допринася за развитието на двустранните отношения, въпреки че сигналът, даден от Путин, че очаква Гърция "да прояви сдържаност като страна от НАТО“, беше ясен. Положително бе и изявлението на Мицотакис, че "ще търсим деескалация, а не реторика на напрежение“, въпреки че не мога да не отбележа, че последните изявления както от него пред The Financial Times и The Washington Post, така и от министъра на отбраната, бяха направени в напълно различен, безпрецедентен за гръцките позиции, дух“, отбеляза Катрунгалос.

Изявленията на гръцки политици

През ноември Мицотакис подчерва в интервю за британския вестник The Financial Times, че ЕС трябва да започне "агресивно сдържане“ срещу Русия заради военните й заплахи срещу Украйна, в противен случай рискува да загуби доверие в себе си като играч във външната политика. През същия месец гръцкият премиер в интервю за американския вестник The Washington Post изрази задоволство от Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната със САЩ и отбеляза значението на пристанището Александруполис за прехвърлянето на войските на НАТО в Източната Европа. Според министър-председателя пристанището на Александруполис "е естествена входна точка за войските на САЩ или НАТО в региона на Източна Европа“.



В момента пристанището транспортира нови хеликоптери, които да бъдат разположени в различни точки по Източния фланг на НАТО, включително Гърция, и танкове за България и Румъния. Някои анализатори смятат, че базата в Александруполис е насочена срещу Русия.

Гръцкият министър на националната отбрана Никос Панайотопулос изрази мнение на форума на НАТО в Естония през ноември, че Алиансът трябва да отговори на "агресивните действия на Русия“ и "да се подготви за дълга борба в отношенията си с нея“.

След среща с Путин в Сочи на 8 декември Мицотакис каза, че "Русия е част от европейската архитектура за сигурност“ и много страни, включително Гърция, се интересуват от нейното участие в диалога с ЕС и НАТО. В същото време Мицотакис изрази загриженост от влошаването на ситуацията в Украйна, като каза, че Минските споразумения трябва да се спазват, наред с други неща.

Превод и редакция: Тереза Герова