Израелският министър на отбраната Йоав Галант призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да сключи споразумение с ХАМАС за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, за да позволи освобождаването на останалите заложници, държани от палестинската терористична група, пише Reuters.

Галант написа в социалната мрежа X, че израелският кабинет трябва да се срещне незабавно и да отмени взетото в четвъртък решение, което настоява израелските войски да останат във Филаделфийския коридор, тоест граничната зона между Ивицата Газа и Египет.

Настояването на Нетаняху да задържи войските в коридора, който според него ще попречи на контрабандата на оръжие за ХАМАС от Египет, се смята за една от основните пречки за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.

Галант неведнъж е влизал в конфликт с Нетаняху и твърдолинейните религиозни националистически министри относно необходимостта от постигане на споразумение за спиране на сраженията в Газа и връщане на останалите заложници в замяна на палестинските затворници, държани от Израел.

Смята се, че около една трета от 101 израелски и чуждестранни пленници, които все още се намират в Газа, са загинали, а съдбата на останалите е неизвестна.

Израелските медии съобщиха, че Галант се е противопоставил гневно на Нетаняху по време на заседанието на кабинета в четвъртък по въпроса за коридора "Филаделфия" и е предупредил, че времето за сделка за заложниците изтича.

В неделя Нетаняху заяви, че Израел е решен да сключи сделка за заложниците, но обвини ХАМАС, че отказва да приеме предложенията, договорени със Съединените щати.

Той заяви, че убийството на шестимата заложници, малко преди да бъдат открити от израелските сили в тунел под южния град Рафа в Газа, показва, че ХАМАС не се интересува от прекратяване на бойните действия.

"Който убива заложници, не се интересува от сделка", заяви той в изявление след връщането на телата на шестимата заложници.