По искане на Държавното следствено бюро на Украйна Интерпол обяви за международно издирване бившия генерал от СБУ Андрей Наумов, съобщава УНИАН.

"На 26 август 2024 г. беше публикуван червен сигнал в регистрите на Генералния секретариат на Интерпол. Наред с други неща, ГБР подозира бивш служител в измамно присвояване на повече от 3,2 милиона гривни, докато е бил ръководител на държавна компания в периода 2019-2021 г.“, съобщава ГБР.

Те припомниха, че бившият генерал от СБУ беше задържан на 7 юни 2022 г. при опит да стигне от Сърбия до Северна Македония с автомобил, в който имаше 592 000 евро, 120 000 долара и два скъпоценни камъка. В момента разследването продължава.

Андрей Наумов беше началник на Главното разузнавателно управление на Украйна от лятото на 2019 г. до юли 2021 г. През това време той многократно става "герой“ на разследващата журналистика.

След началото на пълномащабното руско нахлуване в Украйна стана известно, че Наумов, придружен от няколко души, е напуснал Украйна броени часове преди първите ракетни удари.

Впоследствие бившият глава на СБУ беше задържан в Сърбия. Той е пътувал до там с недекларирана голяма сума пари и скъпоценни камъни, което е причината Наумов да бъде задържан на границата.

Според съобщения в медиите Наумов може да се опитва да избяга от наказателно преследване по подозрение в извършване на държавна измяна в Сърбия, чиито власти са приятелски настроени към Русия.

Впоследствие медиите съобщиха, че Наумов може да получи убежище в Русия в замяна на свидетелства срещу Зеленски. Той също така е заподозрян, че е успял да предостави на руснаците информация, която е позволила на руската армия бързо да превземе атомната електроцентрала в Чернобил.

В същото време СБУ отбеляза, че Наумов може да събира и предава на руските специални служби данни, представляващи държавна тайна, по-специално за системите за сигурност на зоната за отчуждение в Чернобил.

В края на септември 2023 г. висшият съд в град Ниш в Сърбия осъди Андрей Наумов на една година затвор по обвинение в пране на пари. През декември същата година той беше освободен от затвора, тъй като към момента на обявяване на присъдата той на практика вече беше излежал едногодишната си присъда. Тогава му беше наложена временна забрана да напуска страната.