Тази седмица висша делегация на сръбската армия е на официално посещение в Руската федерация с цел реализация на преговорите между Генералните щабове на двете държави, съобщава белградският ежедневник Informer, като отбелязва, че не е изключено сред темите на дискусиите да е предоставяне на ново съвременно въоръжение на Сърбия от Русия.

Изданието припомняме, че Сърбия и Русия се договориха за съвместна борба срещу народни бунтове, известни като "цветни революции“, които висшите служители на сигурността на двете страни определиха като инструменти на Запада за дестабилизиране на "свободните държави“.

Сръбската армия вече получи шест самолета МиГ-29 от Руската федерация, както и 30 бронирани разузнавателни машини БРДМ-2МС и 30 танка Т-72МС, система за противовъздушна отбрана "Панцир“, а сега е договорено закупуването на 11 хеликоптера Airbus H145M , 4 хеликоптера Ми-35М , 3 вертолета Ми-17 и 11 употребявани вертолета Ми-35П.

Сърбия набавя от Русия още една батарея "Панцир“, и то модернизирана (тоест версията М), закупува системата "Красуха“, както и на системата за борба с дронове "Репелент“.

На обществеността беше съобщено, че по време на разговорите в щаба на руския Генерален щаб в Москва са анализирани текущото двустранно военно сътрудничество, политическата и военна ситуацията в региона и света, като акцентът е върху модалностите за подобряване на военно-военното сътрудничество, съвместни учения и тренировки.

Домакин на срещата е заместник-началникът на Главно оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Виктор Викторович Познихир, а сръбската делегация се ръководи от началника на оперативното управление (J-3) на Генералния щаб на сръбската армия генерал-майор Желимир Глишович.

Генералщабните преговори между представители на сръбската армия и въоръжените сили на Руската федерация бяха създадени през 2014 г. и оттогава се провеждат веднъж годишно, редуващо се в Сърбия и Русия.

За първи път разговорите се провеждат на ниво оперативни управления на Генералните щабове, което придава ново качество на процеса на планиране на военно-техниуческото сътрудничество.

По време на престоя си в Руската федерация делегацията на сръбската армия ще посети още Конгресно-изложбен център "Патриот“, Централния музей и Главния храм на въоръжените сили на Руската федерация, се посочва в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов