Инфлацията в Гърция се понижи до 2,9% през февруари от 3,1% през януари, но цените в категорията на храните се повишиха на годишна база с 6,7%, забавяйки темпа от 8,3% от предходния месец, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като се позовава на официалните статистически данни.

Февруарският индекс на потребителските цени на ELSTAT показа увеличение от 2,9% в сравнение със съответния индекс от февруари 2023 година, срещу 6,1% годишно увеличение, отбелязано през същия месец на миналата година.

CPI за миналия месец показа увеличение от 0,1% в сравнение с януари 2024 година срещу увеличение от 0,3%, регистрирано в годишното сравнение от миналата година.

Средният индекс за 12-те месеца март 2023 година – февруари 2024 година, в сравнение със съответния индекс за 12-те месеца март 2022 година – февруари 2023 година, показва увеличение от 2,9%, в сравнение с увеличение от 9,6%, регистрирано при съответното сравнение на 12 месеца година по-рано.

Годишното увеличение на общия индекс на потребителските цени с 2,9% през миналия месец идва основно от ръста от 6,7% в групата "Храни и безалкохолни напитки“, което се дължи на повишението на цените основно на: хляб и зърнени храни, меса (общо), риба ( общо), зехтин, плодове (общо), зеленчуци (общо), захарни изделия, кафе, чай, минерална вода и безалкохолни напитки.

Част от това увеличение обаче е компенсирано от спада в цените основно на млечните продукти и яйцата.