Индонезия, САЩ, Япония, Австралия, Сингапур, Великобритания и Франция започват ученията Super Garuda Shield, съобщава Associated Press.

В двуседмичното учение участват около 5000 военнослужещи, включително 2100 американски и 1900 индонезийски военнослужещи. Ученията се провеждат на остров Ява, както и в няколко други района на Индонезия, включително във водите около архипелага Натуна в южната част на Южнокитайско море.

Според изявление на посолството на САЩ в Джакарта по време на учението американските и индонезийските военни ще повишат оперативната съвместимост, ще засилят операциите по командване и контрол, ще координират действията си, ще тренират въздушни и наземни операции, ще организират бойни стрелби и симулирано превземане на летища.

Разширяването на учението Super Garuda Shield е застрашено от китайските власти, които твърдят, че САЩ създават аналог на НАТО в Индийско-Тихоокеански регион.

В същото време Китай и Индонезия се радват на добри отношения. Джакарта вече изрази загриженост от действията на Пекин, които индонезийските власти считат за посегателство върху изключителната икономическа зона на Индонезия в Южнокитайско море.