Индийските купувачи са започнали да плащат част от вноса на руски нефт с китайски юани, съобщава Reuters. Агенцията припомня, че западните санкции принуждават Руската федерация да търси алтернатива на долара за разплащания, а също така промениха глобалните търговски потоци за основния й износ.

Така Индия се превърна в най-големия купувач на руски петрол по море. Възникна обаче въпросът за плащанията, които станаха проблематични в условията на тежки антируски ограничения.

Щатският долар отдавна е основната глобална петролна валута, особено за покупки от Индия, но юанът сега играе все по-важна роля във финансовата система на Русия, тъй като Москва беше отстранена от финансовите мрежи на долара и еврото поради международни санкции.

Китай също премина към юана за по-голямата част от вноса на енергия от Русия, която изпревари Саудитска Арабия и стана най-големият доставчик на суров петрол за Китай през първото тримесечие на тази година.

"Някои рафинерии плащат в други валути, като юана, ако банките не желаят да търгуват в долари“, разкри източник от индийското правителство пред Reuters.

Съобщава се, че Indian Oil Corp, най-големият купувач на руски петрол в страната, стана първата държавна рафинерия през юни, която плаща за някои руски покупки в юани.

Освен това поне две от трите частни петролни рафинерии в Индия също плащат част от руския внос в юани.

Ръстът на плащанията в юани даде тласък на усилията на Пекин да интернационализира валутата си, а китайските банки улесняват използването й специално за търговия с руски петрол.

През декември 2022 г. Европейският съюз наложи ембарго върху вноса на петрол от Русия. Страните от Г-7 и Австралия въведоха ценови таван от 60 долара за барел за руски петрол.

Spiegel съобщи, че руският петрол продължава да тече към страните от ЕС, въпреки ембаргото като петролни продукти от трети страни, особено Индия.

Според Reuters ръстът на вноса на руски петрол в Индия достигна рекорд от около 1,95 милиона барела на ден през май, което доведе до намаляване на покупките от Ирак и Саудитска Арабия.