Украйна не е поканена на срещата на Г-20, която ще се проведе в Ню Делхи на 9-10 септември, тъй като групата ще се занимава с въпроси на икономическото развитие, а Съветът за сигурност на ООН трябва да решава проблемите на сигурността. Това заяви индийският външен министър Субраманям Джайшанкар, цитиран от ТАСС.

"Г-20 се занимава с проблемите на глобалния растеж, развитието [на икономиката]. Срещата на върха ще обсъди проблемите на енергията, торовете, доставките на храни", заяви той на брифинг в Ню Делхи, отговаряйки на въпроса защо Украйна не е на списък на страните, поканени на срещата на върха.

Според Джайшанкар Г-20 не се занимава с проблемите на глобалната сигурност, платформата за тази тема е Съветът за сигурност на ООН.

Индийският министър припомни още, че вече са изпратени покани за срещата през септември.

Индия председателства Г-20 от 1 декември 2022 г. Срещата на върха на Г-20 ще се проведе лично. На срещата са поканени всички лидери на групата, както и ръководителите на още девет държави - Бангладеш, Египет, Мавриций, Нидерландия, Нигерия, Оман, Сингапур, Испания и Обединените арабски емирства. По-рано говорителят на индийското външно министерство Ариндам Багчи заяви, че Ню Делхи разчита на участието на лидерите на всички страни от асоциацията.