Идния изключи своя роувър на Луната, първият апарат, който успя да кацне на южния полюс на земния спътник, пише Reuters. От космическата агенция на страната обясниха, че са изпълнили двуседмичната си мисия, в рамките на която са извършили редица експерименти.

Апаратът Pragyan от космическия кораб Chandrayaan-3 (Шандраян-3) беше "настроен в режим на заспиване“, но със заредени батерии и включен приемник,  поясняват от Индийската организация за космически изследвания (ISRO) в публикация в X.

"Надявам се на успешно събуждане за още един набор от задачи!“ отбелязват от ISRO. "Иначе ще остане завинаги там като лунен посланик на Индия.“

С кацането си на Луната Индия се присъедини към САЩ, Китай и бившия Съветски съюз. Той надмина тях, достигайки неравния южен полюс, малко след като руската Луна-25 се разби при подобен опит.

Лекото кацане на Chandrayaan-3 след неуспешен опит през 2019 г. предизвика широко ликуване в най-населената страна в света. Медиите приветстваха к news pic 2
©
ацането като най-големия научен подвиг на Индия.

Прагян измина над 100 м, потвърждавайки наличието на сяра, желязо, кислород и други елементи на Луната.

Сега Индия се надява на успеха на сонда, изстреляна в събота, за да изследва слънцето, наблюдавайки слънчеви ветрове, които могат да причинят смущения на земята, обикновено разглеждани като полярни сияния.

"Сателитът е здрав“ и е в земна орбита, казат от ISRO в неделя, докато се подготвя за своето пътуване от 1,5 милиона километра.