Командоси от индийските военноморски сили са спасили моряците на кораб, отвлечен от пирати край бреговете на Сомалия в четвъртък (4 декември), съобщи ВВС.

В изявление на военноморските сили се посочва, че всички 21 членове на екипажа са били евакуирани от цитаделата - укрепената зона на кораба.

В съобщението се уточнява, че на кораба MV Lila Norfolk не са открити пирати. Преди командосите да се качат на кораба, пиратите са били предупредени.

Неотдавнашните нападения срещу плавателни съдове край бреговете на Сомалия породиха опасения, че пиратството може да се възобнови.

Корабът, наричан MV Lila Norfolk и плаващ под либерийски флаг, е пътувал към Бахрейн, преди да бъде съобщено, че е отвлечен източно от сомалийския пристанищен град Ейл.

Членовете на екипажа - 15 от които индийци - изпратиха сигнал за бедствие до морската агенция на Обединеното кралство, в който се посочваше, че пет-шест въоръжени лица са завзели кораба в четвъртък вечерта.

Индийски патрулен самолет беше изпратен да установи контакт с тях, последван от разрушителя с управляеми ракети INS Chennai.