Членове на пет полицейски администрации в пет хърватски окръга са задържали най-малко петима души, включително Марко Францискович, лидер на протестите срещу ваксинацията, по подозрение в публично подбуждане към тероризъм, съобщи хърватският портал Index.hr.

Министерството на вътрешните работи нa Хърватия съобщи днес, че в пет окръга се води наказателно разследване поради наличие на основания за подозрение за извършване на престъплението "Публично подбуждане към тероризъм“. Твърди се, че това е разследване поради подозрение за действия, които подбуждат към нарушаване на основните конституционни, политически и икономически структури на Хърватия чрез посегателство върху физическата неприкосновеност на други лица и обществени сгради.

Днешните действия обхващат няколко лица от посочените райони, които са под надзора на полицията, се казва в съобщението и допълва, че в следващите дни полицията ще работи по събиране на доказателства чрез претърсване на сгради, превозни средства и друга техника.

Превод и редакция: Юлиян Марков