Западнонилската треска не се предава от човек на човек, опасността идва от ухапвания от комари, които пренасят болестта.

Това заяви в коментар пред УНИАН ръководителят на Националната техническа група на Украйна от експерти по имунопрофилактика Фьодор Лапий. Той подчерта, че човек със западнонилска треска не е заразен за другите. "Вирусът се предава чрез ухапване от комар... Може да се сравни... с маларията... Тоест не можеш да получиш малария от човек, а само чрез ухапване от комар“, обясни той.

Освен това експертът отбеляза, че повечето случаи на западнонилска треска са безсимптомни. "Около 80% от хората, заразени със Западнонилска треска, нямат симптоми, тоест те изобщо не страдат“, каза Лапий.

В същото време сред тези, които развиват клинични симптоми под формата на симптоми, характерни за настинка, висока температура, грипоподобни симптоми, прояви под формата на увреждане на нервната система, по-специално на мозъка, са опасни.

Потърсен за разяснение относно предаването на заболяването от комари, имунологът отбеляза, че комарите хапят не само хората, но и птиците. Така Лапий не изключи, че появата на западнонилска треска в Украйна може да е свързана с мигриращите птици.

На въпрос дали западнонилската треска може да стане втори COVID-19, Лапий отбеляза, че това е малко вероятно. "Говорим за Covid преди всичко от гледна точка на пандемия, а тук няма нужда да говорим за пандемия...“, отбеляза имунологът.

На въпрос дали може да има някакви ограничения, експертът обясни, че няма смисъл да се прави това. "Тоест маските нямат абсолютно никакво значение тук“, заяви Лапий.