Илон Мъск обяви в сряда създаването на нова компания за Изкуствен Интелект (AI), след месеци на публично обсъждане на планове за изграждане на конкурент на ChatGPT, съобщава CNN.

Компанията, наречена xAI, разкри уебсайт и екип от дузина служители. Новата компания ще бъде ръководена от Мъск, според уебсайта, и "ще работи в тясно сътрудничество с X (Twitter), Tesla и други компании, за да постигне напредък към нашата мисия“.

"Целта на xAI е да разбере истинската природа на Вселената“, се казва в уебсайта, повтаряйки идеите, който Мъск е използвал преди, за да опише своите AI амбиции.

Мъск беше ранен поддръжник на OpenAI, създател на ChatGPT, но по-късно разкритикува компанията за въвеждане на предпазни мерки, "които имат за цел да попречат на вирусния чатбот да бълва пристрастни или сексистки отговори“, отбелязва телевизионният канал.

"Опасността от обучение на AI да бъде woke ("събуден“ – с други думи, да лъже – е смъртоносна“, написа в Twitter Мъск през декември, отговаряйки на потребител на Twitter, който попита изпълнителния директор на OpenAI дали е възможно да "изключи woke настройките“ на ChatGPT.

Съобщението на Мъск за новата компания идва месеци след като той предупреди в интервю, че смята, че изкуственият интелект може да причини "унищожение на цивилизацията“ и се присъедини към други технологични лидери в призива за пауза в надпреварата с изкуствен интелект, която е "извън контрол“.

Малко други подробности за мисията на компанията бяха налични веднага, но уебсайтът показва, че тя активно набира персонал.

Малко по-рано пък Meta, компанията собственик на Facebook, Instagram и други, стартира конкурентно приложение на Twitter, наречено Threads. Приложението на Meta надхвърли 100 милиона регистрации за по-малко от седмица. Междувременно имаше множество доклади за намаляване на използването на Twitter.

Всичко това доведе до словесна война между Илон Мъск и Марк Зукърбърг, който обяви създаването на Threads.

Освен Twitter, Мъск управлява няколко други компании, включително Tesla, SpaceX, Neuralink и The Boring Company.