Министерството на правосъдието на САЩ предупреди милиардера Илон Мъск за ежедневното му раздаване на един милион долара на подписали се в петиции, съобщава американският телевизионен канал CNN като се позовава на свои източници.

Събеседниците разкриват пред медията, че Инициативният комитет на Мъск е получил писмо от Отдела за обществена почтеност на Министерството на правосъдието, който отговаря за разследването на потенциални нарушения на изборните закони. В него се посочва, че подобни подаръци от Мъск може да са нарушение на федералния закон.

Илън Мъск вече стартира в Пенсилвания, един от "нестабилните“ щати, където ще се определи резултатът от президентските избори, ежедневни тегления на милион долара сред хората, подписали петиция, инициирана от него. Участие в томболата имат право всички регистрирани избиратели.

Редица правни експерти побързаха да предупредят, че това може да се разглежда като ефективен финансов стимул за регистриране за гласуване. Федералният закон забранява плащането на пари за регистрация на избиратели.

Мъск отрича твърдението, че това е негов опит да увеличи броя на регистрираните избиратели, които в крайна сметка биха могли да осигурят победа на Тръмп. Той се аргументира, че всеки може да се подпише в петицията, независимо от партийната си принадлежност.