Американският милиардер Илон Мъск коментира ситуацията, докато говори онлайн на технологичната конференция All-In Summit.

"Причината, поради която (Starlink) беше изключена, всъщност първоначално беше, че Съединените щати наложиха санкции срещу Русия. Санкциите включват Крим и не ни е позволено да пуснем връзката“, заяви Мъск.

Според него искането от украинските власти е дошло "буквално посред нощ“. "Всъщност те искаха да участваме в голяма военна акция“, отбеляза Мъск, сравнявайки подобен саботаж с японската атака срещу Пърл Харбър през декември 1941 г. Той увери, че "щеше да включи [Starlink в Крим], ако беше получил съответната директива от президента на Съединените щати“ Джо Байдън.

На 12 септември излезе книгата на американския биограф Уолтър Айзъксън за Мъск. В него се излага история, разпространена преди това от американските медии за това как през 2022 г. той временно е изключил Starlink в Крим, за да не може украинската армия да я използва за саботаж срещу Черноморския флот на руския флот. По-късно Мъск уточни, че не е изключил системата в последния момент преди атаката – тази възможност е била блокирана първоначално.

Американският сенатор демократ от Масачузетс Елизабет Уорън поиска разследване на SpaceX, след като Илон Мъск отхвърли искането на Украйна. Призивът й беше подкрепен от ръководителя на сенатската комисия по въоръжените сили, демократа Джак Рийд.

Ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов заяви, че украинската армия използва терминали за връзка със Starlink по цялата фронтова линия. В същото време, според него, "за известно време" тази мрежа не е работила в района на Крим.