Милиардерът и изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза, че в света "няма достатъчно хора“ и това може да се превърне в заплаха за човешката цивилизация, съобщава Insider.

"Мисля, че една от най-сериозните заплахи за цивилизацията е ниската раждаемост и бързо намаляващата раждаемост“, каза предприемачът по време на годишната конференция за бизнес лидери, организирана от The Wall Street Journal.

"И все пак толкова много хора, включително умни хора, вярват, че в света има твърде много хора и че населението излиза извън контрол. Но всичко е точно обратното. Моля, погледнете статистиката - ако хората не раждат повече деца, цивилизацията ще рухне, отбележете думите ми“, предсказа Мъск.

Както отбелязва Insider, милиардерът повдигна темата за плодовитостта, когато отговаряше на въпрос за новия проект на компанията му – "хуманоидният робот“ Tesla Bot. Според създателите той се разработва с помощта на изкуствен интелект, използван в самоуправляващите се автомобили Tesla, и "с течение на времето може да се превърне в универсален заместител на човешкия труд“.

Според Световната банка раждаемостта в света непрекъснато спада от 1960 г. насам, припомня вестникът.

Също по време на конференцията Мъск повдигна темата за стареенето. Според предприемача хората не трябва да се опитват да удължат живота си твърде дълго. "Струва ми се, че за нас е важно да умрем, защото в повечето случаи хората не променят мнението си - просто умират. Ако те живеят вечно, можем да се превърнем в закостеняло общество, където новите идеи не могат да си проправят пътя“, обясни милиардерът.

Мъск добави: "В момента не се опитвам да се подигравам с остаряването. Просто казвам, че някои хора у нас заемат много важни постове, на които трябва да вземат решения, които са много важни за сигурността на страната. И за да вземат правилните решения, такива хора трябва да имат адекватно мислене и когнитивни способности, защото цялата страна зависи от тях“.

Миналата седмица предприемачът публикува пост на страницата си в "Туитър“, в която предлага да се определи възрастова граница, след която не може да се кандидатства за политическа длъжност - 70 години.

Превод и редакция: Иван Христов