"Русия често използва примитивни БпЛА, чиито двигатели се купуват от AliExpress, но те носят няколко килограма експлозиви, така че са опасни". Това е съобщил говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат, предава УНИАН.

Юрий Игнат е съобщил тази информация, отговаряйки на въпроса защо понякога докладите на Въоръжените сили на Украйна се отнасят до "неидентифицирани образци на вражески БпЛА".

"БпЛА от неизвестен тип", има фрагменти, техни останки, от които става ясно от какво ги прави врагът – двигателите са закупени от AliExpress“, е заявил той. В същото време Игнат е добавил, че руските войски правят такива БпЛА от подръчни материали. "Този ​​тип БпЛА е от атакуващ тип и носи няколко килограма експлозиви, така че представлява опасност“, е заявил Игнат.

"Вижте колко FPV дронове правят. Те са хиляди. А това е опасно оръжие. И ще трябва да увеличим броя на атакуващите БпЛА", е подчертал Игнат.

CNN съобщи, че изследователите от Conflict Armament Research (CAR) са получили достъп до останките на два руски дрона "Геран 2", които са били свалени в Украйна. Подробният анализ на тези фрагменти показа, че Русия "започна да произвежда и използва своя собствена версия на Shahed-136" .

Експертите са открили "значителни разлики в конструкцията на планера и вътрешните връзки, включително за навигация". Това предполага, че двата дрона са произведени в Русия, а не в Иран. Според изследователите това развитие представлява повратна точка в способността на Москва да разшири широкомащабното използване на дронове.