"Руската противовъздушна отбрана в Крим не може да се справи с ракетите западно производство Storm Shadow, които Украйна получи и използва". Това е заявил Юрий Игнат, говорител на военновъздушните сили на Украйна, цитиран от УНИАН.

"Вече имаме дългоочакваното въоръжение - крилати ракети. Това са ракетите, с които врагът ни атакува от първите дни на войната - Х-101 или "Калибър" - едно и също оръжие. По-скоро не е просто същото, но по-добро. Врагът не може да свали тези ракети, които ние имаме въпреки факта, че имат "несравнима система за противовъздушна отбрана", е коментирал Игнат.

"Някои от тях вероятно са свалени, но от резултатите се вижда, че ракетите летят над Крим, който е тежко въоръжен със средства за ПВО и не може да се справи с крилати ракети западно производство“, допълва той.

Според Юрий Игнатрезултатът от използването на SCALP/Storm Shadow е "постоянен".

"Виждаме, че винаги има резултати. И не само в окупирания Крим, но и в други територии, където врагът концентрира логистиката и боеприпасите си", заявява Игнат.

На въпрос дали Украйна не е използвала ATACMS при атаката срещу щаба на Руската федерация в Севастопол, той отговаря: "Ако беше използвана ATACMS, щеше да е очевидно. Тъй като крилатите и балистичните ракети се различават значително по отношение на траекторията на полета им, ударни цели и други."

В същото време Игнат прогнозира, че САЩ в крайна сметка ще предадат ATACMS на Украйна:

"Мисля, че ще имаме ATACMS. Все повече новини излизат, че това ще се случи. И не само ATACMS, но и други оръжия. Ракетите Taurus на германския производител също са ни много, много необходими. И въпросът е в количеството."

Игнат подчертава, че Украйна очаква още такива ракети. "Германски, френски, британски и американски ATACMS ще ни помогнат значително да променим ситуацията на фронта. А с появата на западни самолети това ще бъде съвсем друга история", заявява говорителят на ВВС.

В средата на месец септември Украйна американското списание Newsweek написа, че Украйна "прави на парчета" руските системи за ПВО С-400 разположена в Крим и с които Кремъл се гордее. Това е болезнена и скъпа загуба за Русия.

Киев все по-често се насочват към скъпите системи за противовъздушна отбрана с голям обсег на действие на Москва в Крим. Русия разполага с около 96 мобилни зенитно-ракетни системи С-400, класификация на НАТО – SA-21 Growler.