Началникът на президентската администрация на Украйна Андрий Йермак изрази оптимизъм, че Киев скоро може да добави армейски тактически ракетни системи (ATACMS) към своя арсенал от оръжия. Произведената в САЩ управляема ракета има обсег до 300 километра (около 186 мили), предава CNN.

Андрий Йермак е заявил пред журналисти в Киев, че вярва, че администрацията на Байдън е "много близо“ до вземането на решение за одобряване на прехвърлянето на ракетите в Украйна, въпреки че е подчертал, че окончателно решение все още не е взето.

Украинските военни са поставили ATACMS близо до върха на списъка си с желания от първите месеци на войната. По-големият обсег на ракетите ще доведе до повече руски цели, включително някои в окупирания Крим, както и в самата Русия, факт, който тревожи САЩ.

Ключови сред руските цели, които Украйна иска да удари, са складове за боеприпаси и горива, както и сгради, в които се намират руски войници далеч зад фронтовата линия.

През последните месеци Украйна засили тези удари в това, което се описва като оформящи операции, насочени към прекъсване и влошаване на вражеските линии за снабдяване преди наземни офанзиви. Докладите показват, че Украйна е започнала да използва ефективно ракетите Storm Shadow, които са дарени от Обединеното кралство през май и имат обсег от около 250 километра (155 мили).

Коментарите на Йермак следват доклад в The New York Times, който описва "тих дебат“ в администрацията на Байдън дали да изпрати ракетите в Украйна, като по този начин преобръща позицията на САЩ, че Украйна не се нуждае от тях.

САЩ са близо до одобрението за предаване на ракетна система с голям обсег за Украйна, са заявили американски и европейски служители, докато Русия се бори с вълненията във военното си ръководство и несигурността на бойното поле, съобщи и The Wall Street Journal.