"Не е твърде късно Украйна да спечели " войната срещу Русия, при условие че Западът спази обещанията си да й достави още оръжия, е заявил генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предава РБК-Украйна.

"През последните месеци съюзниците от НАТО не предоставиха подкрепата, която обещаха", е допълнил Йенс Столтенберг в реч на церемония по награждаването в Берлин за трансатлантически отношения.

"Но не е твърде късно Украйна да спечели, тъй като предстои по-силна подкрепа", е добавил генералният секретар.

"Сега е наша отговорност да превърнем ангажиментите" (поети наскоро от Запада) в реални доставки на оръжие и боеприпаси, и то бързо", е подчертал той.

Столтенберг е приветствал одобрението от Конгреса на САЩ на голям пакет от военна помощ на САЩ за Украйна от над 60 милиарда долара, както и ангажименти за същата цел, направени от други страни, включително Великобритания, Германия и Нидерландия.

В същото време Столтенберг е разкритикувал Китай, обвинявайки Пекин, че "подкрепя военната икономика на Русия" с авангардни технологии, които могат да се използват за производство на ракети, танкове и самолети.

"Китай казва, че иска да поддържа добри отношения със Запада. В същото време Пекин продължава да подклажда най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война", е допълнил той.