Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник вечерта, че Алиансът абсолютно уважава решението на Сърбия да не се присъединява към него, цитира думите му сръбският вестник “Политика“.

Столтенберг каза, че НАТО никога не е принуждавала нито една страна да се присъедини към пакта и в този смисъл той специално изтъкна, че НАТО силно подкрепя и уважава решението на Сърбия да не се присъединява към Алианса.

"Това е суверенно и независимо решение на Сърбия и НАТО абсолютно го уважава, както уважава решенията на Швеция и Финландия, които са ни близки партньори, но не се присъединиха към НАТО“, посочи Столтенберг за телевизия "Вести“.

Той добави, че ключовата роля на НАТО в Косово и Метохия е да подкрепя политическия диалог и да дава възможност за свободно движение за всички.

Столтенберг каза, че Алиансът има важна роля за поддържането на мира и предотвратяването на конфликти, както и за намирането на политическо решение, когато става въпрос за диалога между Белград и Прищина, и че в този смисъл подкрепя ЕС, който помага в този диалог.

"Ключовата роля на НАТО в Косово е да подкрепя политическия диалог и да гарантира свободата на движение на всички общности там“, подчерта той.

Говорейки за присъствието на Алианса на Балканите, Столтенберг каза, че НАТО има офиси в Сараево, силите на КФОР са разположени в Косово, както и има офис в Белград и припомни, че Черна гора и Северна Македония са членки на НАТО, като подчерта ролята на Алианса за предотвратяване на нови конфликти в Западните Балкани..

Той заяви още, че десетгодишният му мандат начело на НАТО изтича тази година, на 1 октомври, и че ще поеме длъжността управител на Централната банка на Норвегия в края на годината.

Столтенберг добави, че високо оценява позицията си като генерален секретар на НАТО и сътрудничеството, което е постигнал със Сърбия по време на мандата си.

Превод и редакция: Юлиян Марков