Доналд Тръмп отново се изказа неласкаво за НАТО. На предизборен митинг в Южна Каролина в събота вечерта Тръмп заяви, че ще "насърчи" действията на Русия срещу членовете на НАТО, които не изпълняват финансовите си задължения за отбрана, съобщава The Guardian.

Европейските политици веднага разкритикуваха думите на бившия президент на САЩ, отбелязва изданието. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел нарече думите на Тръмп "безразсъдни". Ян Липавски, чешкият външен министър, посочи, че "НАТО сега е в най-силната позиция, в която някога е бил“. Изказа се и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Той подчерта, че всяка атака срещу западния военен съюз ще бъде посрещната с "обединен и решителен отговор". Според него съюзниците ще могат сами да се защитят един друг, а мислите за обратното само ще "подкопаят цялата ни сигурност“. В същото време Столтенберг се надява, че независимо кой ще спечели американските избори, Съединените щати "ще останат силен и отдаден съюзник".

Както пише авторът на статията, еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон се изказа в подобен дух. Той смята, че Европа трябва да изгради собствените си отбранителни способности и да увеличи собствените си военни разходи. Защото в момента отбраната все още зависи много от Съединените щати. ЕС трябва да се справи сам. "Не можем да хвърляме монета за нашата сигурност на всеки четири години в зависимост от едни или други избори, а именно президентските избори в САЩ“, заяви той.

У дома Тръмп също беше осъден. Белият дом определи думите на бившия президент като "ужасяващи и безумни".

Бившият президент отдавна е недоволен от дейността на Алианса, вярвайки, че Съединените щати харчат милиарди, които, наред с други неща, отиват за подкрепа на конфликта в Украйна. Той не иска да помага на държави, които не отделят определения си дял от 2% от БВП за отбрана.