Още един танкер, за който се предполага, че е свързан с Израел, е заловен край бреговете на Йемен, съобщи компанията за морска сигурност Ambrey, цитирана от AMNA.

"Инцидентът най-вероятно е свързан с държавни субекти", са заявили от компанията, като са добавили, че корабът, собственост на свързана с Израел компания, базирана в Обединеното кралство, е получил заплахи от йеменските бунтовници.

Военноморските сили на САЩ са информирани за инцидента, добавят от Ambrey, без да уточняват дали американските сили са действали в помощ на кораба Central Park.

"Корабът с турски капитан има многонационален екипаж, състоящ се от екипаж от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани. Корабът превозва пълен товар с фосфорна киселина, съобщиха по-късно от Associated Press .

В петък товарен кораб, собственост на израелски бизнесмен, беше нападнат от ирански дрон в Индийския океан, а миналата неделя йеменските бунтовници заловиха товарен кораб, собственост на Израел, в южната част на Червено море. На борда на отвлечения кораб Galaxy Leader има двама българи.

Подкрепяните от Иран шиитски бунтовници заплашиха да извършат нападения срещу израелски или свързани с Израел кораби в Червено море като отмъщение за войната на Израел срещу ХАМАС. През последните седмици бунтовниците изстреляха безпилотни самолети и ракети към израелската територия. Много от тях бяха прихванати от израелски системи за противовъздушна отбрана или от военни кораби на САЩ.