Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е заявила, че е "нетърпелива" да работи с Китай в области от взаимен интерес, включително преструктуриране на дълга на по-бедните страни, и че многостранните банки за развитие се нуждаят от реформи, преди да може да се обмисли увеличение на капитала, цитира The Business Standard.

В забележки, подготвени за пресконференция преди срещата на финансовите министри и централните банкери от Групата на 20-те в Индия, Йелън е заявила, че посещението й в Пекин миналата седмица е помогнало за поставянето на отношенията между САЩ и Китай на "по-сигурна основа“ и че двете най-големи икономики са задължение на света "да си сътрудничи в области от взаимен интерес“.

"Има още много работа за вършене. Но вярвам, че това пътуване е важно начало", е подчертала Йелън. "Нетърпелива съм да надграждам основата, която поставихме в Пекин, за да мобилизираме по-нататъшни действия.“

"Вашингтон ще продължи да прекъсва достъпа на Русия до военно оборудване и технологии, от които Москва се нуждае при нахлуването в Украйна", е допълнила Йелън.

"Една от нашите основни цели тази година е да се борим с усилията на Русия да избегне нашите санкции. Нашата коалиция надгражда действията, които предприехме през последните месеци, за да пресечем тези усилия", е добавила тя.

Индия, която председателства Г-20 тази година, търси до голяма степен неутрална позиция по отношение на войната, като цяло отказва да обвини Русия за инвазията, която Москва предприе през февруари миналата година, настоявайки за дипломатическо решение и рязко увеличи покупките си на руски петрол дори като западни нации стремят се да притиснат Москва.

Йелън е заявила, че ще продължи да настоява на срещата на Г-20 в Гандинагар в северозападния индийски щат Гуджарат за "пълно и навременно участие на всички двустранни официални кредитори в предстоящото преструктуриране на дълга“.

Тя е добавила, че е обсъдила преструктурирането на Замбия с китайските си колеги и въпреки че преговорите са отнели твърде много време, различията са преодолени.

"Трябва да прилагаме общите принципи, за които се съгласихме в случая със Замбия, в други случаи – вместо да започваме от нула всеки път. И трябва да вървим по-бързо“, е подчертала Йелън, добавяйки, че се надява, че намаляването на дълга на Шри Ланка и Гана може да бъде финализирано бързо, така че Международният валутен фонд (МВФ) може да продължи с първоначалните прегледи на кредитната програма тази есен.

Тя е допълнила, че е необходимо "ръководство за потребителя“ за преструктуриране на дълга за страните заеми и другите заинтересовани страни, за да се даде яснота относно процеса.

 

Йелън съобщила, че тръстът на МВФ за намаляване на бедността и растеж, който предоставя заеми с нулева лихва на най-бедните страни в света, трябва да бъде поставен на по-здрава финансова основа. Министерството на финансите на САЩ е готово да помогне на МВФ да обмисли варианти за това, включително използване на вътрешни фондове.

"ДОБРИ БАНКИ“

Йелън също е изложила редица следващи стъпки за еволюцията на Световната банка и други многостранни банки за развитие, но е подчертала, че всяко проучване на увеличаване на капитала за институциите може да се обмисли само след прилагане на реформи, насочени към разширяване на ролята им отвъд намаляването на бедността за справяне с глобални предизвикателства като изменението на климата и пандемиите.

"Трябва да изградим по-добри банки, а не само по-големи банки“, е заявила Йелън.

Тя е повторила оценката си, че многостранните банки за развитие могат колективно да увеличат кредитирането с 200 милиарда долара (358.54 милиарда лева) за едно десетилетие от вътрешни ресурси чрез реформи на баланса, които сега се прилагат или обмислят. Те биха могли да засилят това допълнително чрез изпълнение на препоръките от миналогодишния доклад на Г-20 за рамката за капиталова адекватност.

Сред другите стъпки за реформа на Световната банка Йелън е допълнила, че настоява за нов набор от принципи, които ще позволят "целенасоченото използване“ на концесионното финансиране на банката за глобални предизвикателства, включително изменението на климата и мерки за увеличаване на такива ресурси.

Тя е подчертала, че би искала Световната банка да проучи възможностите за кредитиране на субсуверенни и надсуверенни кредитополучатели като инициативата за ваксина COVAX.

Йелън е заявила, че Съединените щати са се ангажирали да приложат глобална сделка за минимален корпоративен данък, постигната през 2021 г., въпреки липсата на действия от страна на Конгреса на САЩ за това. Тя съобщила че преговорите по техническите детайли на Стълб 1 на сделката - преразпределяне на данъчните права на големи мултинационални компании, включително големи технологични фирми са "много близо" до завършване.