Китай не трябва да оказва помощ на Русия за войната в Украйна, подчерта американският министър на финансите Джанет Йелън в рамките на посещението си в Пекин, съобщава вестник Die Zeit.

"От съществено значение" е китайските компании да не предоставят на Русия материална подкрепа за войната или за заобикаляне на санкциите.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън ще бъде на посещение в Пекин до 9 юли, където ще обсъди новия китайски закон за шпионажа, който предизвика безпокойство във Вашингтон, съобщи по-рано Reuters.

Пътуването на Йелън до Китай е насочено към задълбочаване на връзките между икономиките на двете страни, стабилизиране на отношенията и минимизиране на риска от грешки в случай на разногласия.

В Пекин Йелън ще предаде на китайския икономически екип позицията на САЩ относно защитата на човешките права и националната сигурност. Тя също така се надява на сътрудничество за справяне с неотложни проблеми като изменението на климата и дълговата криза, пред които са изправени много страни.

САЩ също смятат, че прилагането на китайския закон за националната сигурност и шпионажа ще има негативни последици за чуждестранните компании, включително американските, които биха могли  бъдат обвинени в "шпионаж“.

Отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка през последните години, отбелязва агенцията.