Същността на Плана за победа, представен от президента на Украйна Володимир Зеленски, е стратегическото поражение на Русия, което би трябвало да направи по-нататъшната война за превзетите територии безсмислена за Москва. Това обясни естонският експерт по сигурността Райнер Сакс в ефира на телевизионния канал ERR.

"Най-важната част от този план е нещо, което все още не е налице: западните страни трябва да окажат силен натиск върху Русия в процеса на преговорите, така че тя да напусне окупираните територии. Това е цялостното впечатление от този план“, казва Сакс.

По негова оценка е очевидно, че Украйна сега не може да иска някаква нереална помощ за освобождаване на териториите през следващите месеци.

"Те ( украинското ръководство – бел. ред.) искат да мотивират както западните страни, така и техните граждани да прекратят военните действия, а след това да увеличат натиска върху Русия да се изтегли от окупираните територии“, отбеляза естонският експерт.

Коментирайки плана на Зеленски, Сакс също подчерта, че в него има някои неочаквани моменти. По-специално, този план беше новост, тъй като никой не е представял цялостен план за прекратяване на войната.

"Планът може да не покрива всички области на дейност, необходими за постигане на желаните резултати за Украйна, очакваше се да съдържа значителни искания за западни оръжия, допълнителна противовъздушна отбрана и т.н. Тези аспекти обаче са заложени в секретните програми на плана и не се виждат в публичната му част“, ​​обясни експертът.

Според него най-интересното и най-новото в това отношение е фактът, че изглежда Украйна иска войските на основните членки на НАТО да бъдат разположени на нейна територия след края на активните бойни действия. Това е необходимо, за да се предотврати възможността Русия да започне нова война. Така ще се избегне сценарий, при който мирните преговори се превръщат в примирие, замразен конфликт и след известно време Русия отново атакува.

 "Не е подробно, има класифицирани приложения към плана, но изглежда, че тази стратегия за неядрено възпиране включва два компонента: единият е разполагането на войски от страни-членки на НАТО като САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия. Вероятно това не са обикновени бойни единици, а някаква сила, например противовъздушна отбрана. Такова впечатление прави това, което президентът Зеленски обяви във Върховната Рада“, обясни Сакс.