Данните, анализирани от експерти на базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“ (ISW), показват, че украинските войски са контраатакували близо до Авдеевка на 19 ноември и са се придвижили напред, предава "Украинская правда“.

Данните за геолокация, публикувани на 19 ноември, показват, че украинските сили са напреднали близо до железопътната линия югоизточно от Степное (3 км северозападно от Авдеевка).

Руски военен блогър твърди, че украинските сили са превзели позиции близо до железопътната линия близо до Степное и са контраатакували близо до коксовия завод в Авдеевка.

В същото време, се казва в доклада, руските войски са извършили настъпателни операции край Авдеевка, но не са постигнали потвърдени успехи на 19 ноември.

Руски военни блогери твърдят на 18 и 19 ноември, че руските войски са навлезли в района на промишлена зона в югоизточните покрайнини на Авдеевка, коксовия завод в Авдеевка и железопътната линия западно и северозападно от Красногоровка (5 км северозападно от Авдеевка).

Освен това руски военен блогър заяви на 19 ноември, че части на руската 114-та мотострелкова бригада (1-ви армейски корпус ДНР) и части на "Буря-С“ са напреднали близо до ресторанта "Царская охота“ южно от Авдеевка, но по-късно оттегли това твърдение, след като други руски източници го отрекоха.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са атакували неуспешно южно от Новокалиново (13 км североизточно от Авдеевка), източно от Новобахмутовка (9 км северозападно от Авдеевка) и близо до Северни (6 км западно от Авдеевка) и Авдеевка.

Руските източници обаче твърдят, че на 18 и 19 ноември ВС РФ са атакували близо до Първомайски (10 км югозападно от Авдеевка) и Северни; западно от Красногоровка; южно от терикона северозападно от Авдеевка; източно от коксовия завод; в посока Новокалиново; и от индустриалната зона югоизточно от Авдеевка.

Руски източници също твърдят, че на 18 и 19 ноември са се водили боеве в района на индустриалната зона, коксохимическия завод, а също и в района на село Степное.

Представителят на украинската Таврическа група сили полковник Александър Щупун заяви на 19 ноември, че броят на руските дезертьори и военнослужещи, които отказват да водят настъпателни операции, расте, което принуждава руското командване да използва физическа сила и наказателни отряди, за да тласнете руските войски в битка.

Щупун добави, че руските войски са претърпели тежки загуби край Авдеевка и са били принудени да използват мобилизиран персонал и наборници.