Кремъл може да използва "сигнали“ към Запада за предполагаемата си готовност да постави войната срещу Украйна "на пауза“ в опит да се намали помощта на Запада за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Цитирайки бивши и настоящи високопоставени руски, американски и международни служители, по-рано вестник The New York Times публикува материал, според който Путин използва "скрити канали и посредници“, за да демонстрира предполагаемия си интерес от прекратяване на огъня във войната срещу Украйна, въпреки последните му публични изявления.

Според NYT от септември насам западни служители "улавят нови сигнали“, че Путин се интересува от замразяване на конфликта в Украйна. В същото време изданието отбелязва, че западни служители предупреждават за възможността тези канали да не отразяват "истинско намерение“ на Кремъл за преговори с Киев.

NYT предлага няколко възможни мотива за предполагаемия интерес на Путин от прекратяване на огъня:

Предстоящите президентски избори в Русия през март 2024 година;

Желанието да "запази възможностите си отворени“ за разрешаване на войната и да се възползва от предполагаемото намаляване на западната подкрепа за Украйна;

"Разсейване“ поради войната между Израел и ХАМАС.

Реторика и манипулация

Всички тези мотиви обаче отразяват временни причини, поради които Путин може да потърси "примирие“ във войната с Украйна. Такова би било от полза за Русия, тъй като ще й даде време да се подготви за нова агресия, твърдят експертите от ISW.

Както отбелязва NYT, публичната реторика на Путин, която наскоро потвърди максималистичните цели на Русия - пълна капитулация на Украйна и Запада, противоречи на съобщенията за желанието му да "обяви победа и да продължи напред“.

В доклада се казва още, че нито NYT, нито източниците на изданието са дали причина да се смята, че комуникациите на Путин по въпросните канали отразяват в по-голяма степен целите му, отколкото публичните му изяви.

Какво казват в Кремъл

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни пред NYT, че "Русия продължава да е готова (за преговори), но единствено за постигане на собствените си цели“. Така той отговори на въпроса за готовността на Русия да преговаря за прекратяване на огъня в Украйна на сегашните фронтови линии.

Анализаторите отбелязват, че наскоро Путин повтори, че неговите цели в Украйна – "денацификация“, "демилитаризация“ и налагане на "неутрален статут“ на страната - остават непроменени. Освен това както той, така и висшите служители на Кремъл все по-често изразяват "експанзионистична реторика, което показва, че целите на Путин се сбъдват“. Това не изключва по-нататъшни опити на Русия да завземе нови територии на Украйна, уверени са в ISW.

Какъв е смисълът от "сигналите“ на Путин

"Моментът на докладвания интерес на Путин към прекратяване на огъня е по-съвместим с продължаващите усилия на Русия да забави и предотврати по-нататъшна военна помощ от Запада за Украйна, отколкото с някакъв сериозен интерес от прекратяване на войната, освен пълна руска победа“, обобщават експертите от ISW.

Институтът е наблюдавал подобни опити на Кремъл да подведе западните политици да оказват натиск върху Украйна да започне преговори с Русия през зимата на 2022-2023 година и ефективно да пренасочи вниманието на Запада към хипотетични преговори, а не към това Украйна да получи достатъчно средства преди пролетно-лятната контраофанзива.

"Кремъл вероятно използва задните канали, за да постигне подобен ефект сред западните дебати за по-нататъшна военна помощ за Украйна“, уверени са анализаторите.