Ограниченията върху способността на съюзническите страни да обучават пилоти на изтребители F-16 ще се отразят негативно на способността на украинските въоръжени сили да използват ефективно тези военни самолети в бъдеще.

Това отбелязват в свой доклад анализатори от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитирани от Politico. По-специално беше посочено, че американски, датски и румънски учебни центрове могат да обучават ограничен брой украински пилоти на F-16. Проблемът е липсата на свободно място за военно обучение в учебните центрове.

Както обясниха експерти, за пълноценна ескадрила от 20 самолета са необходими 40 пилоти. Такъв брой специалисти обаче Украйна ще има едва в края на 2025 г. Дотогава армията няма да може да се възползва максимално от всички изтребители, които получава.

"За да поддържат наземните операции възможно най-ефективно, украинските ВВС трябва да унищожат достатъчен брой средства за противовъздушна отбрана в Русия с помощта на ракети с голям обсег, да обучат достатъчен брой пилоти F-16 и да получат навременна доставка и достатъчен брой самолети от този тип“, се добавя в доклада на ISW.