Руската офанзива на изток вероятно ще приключи през следващите месеци или дори седмици, но руските сили все пак ще продължат настъпателните операции с много по-бавно темпо. Такава е прогнозата на коментаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

Както се отбелязва в материала, руската офанзива, започнала през есента на 2023 г., е довела до постепенни тактически успехи за Русия в определени сектори на фронта, но, според коментаторите, руснаците едва ли ще постигнат оперативно значими успехи:

"Руските сили не разполагат с достатъчно човешки и материални ресурси, за да продължат интензивните настъпателни операции за неопределено време, а текущите руски настъпателни операции в Източна Украйна вероятно ще приключат през следващите месеци“.

От американския мозъчен тръст припомнят, че руските войски превзеха Угледар в Донецка област, но въпреки че това ще им позволи да заемат по-изгодна тактическа позиция, няма да промени фундаментално оперативната обстановка на този участък от фронта.

"Руските настъпателни операции, преследващи оперативно значими цели, като превземането на Часов Яр или изместването на украинските сили от левия (източния) бряг на река Оскол, или са в застой, или водят до твърде бавни и незначителни успехи“, подчертават ISW.

В същото време, смятат коментаторите, руските сили най-вероятно ще продължат да намаляват настъпателната си активност в райони с по-нисък приоритет, вместо да го правят равномерно по цялата фронтова линия:

"Руските сили може да продължат да напредват с много по-бавни темпове в цяла Украйна с надеждата, че постоянният офанзивен натиск ще попречи на украинските сили да натрупат жива сила и ресурси, необходими за превземане на инициативата“, заключават коментаторите.