Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) потвърди докладите за напредването на руските сили в района на Авдеевка на фона на позиционните боеве там, предава УНИАН.

Според ISW геолокационните кадри, публикувани на 11 февруари, показват, че руснаците са напреднали в северната част на Авдеевка и източно от Невелское (югозападно от Авдеевка).

Руски военни кореспонденти твърдят, че силите на Москва са напреднали по две от улиците в северната част на града близо до Первомайское, въпреки че анализаторите на ISW подчертават, че не са видели визуални доказателства за това.

Позиционните боеве продължават:

Северозападно от Авдеевка в района на Новокалиново и Новобахмутовка;

В самата Авдеевка;

Западно от Авдеевка близо до Тоненкое и Северное;

Югозападно от Авдеевка близо до Первомайское и Невелское.

Според руски източници силите на Москва продължават да се опитва да отреже това, което вероятно ще бъде основната наземна линия за комуникация между украинските сили и Авдеевка.

В същото време командващият Таврическата групировка войски на Въоръжените сили на Украйна бригаден генерал Александър Търнавски заяви, че руската армия все по-често използва групи бронирани машини в пехотните атаки.

Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Репке наскоро съобщи, че руснаците вече са прерязали железопътната линия в центъра на Авдеевка в района на улица Чистякова. Остават им само 700 метра до единствения път, който свързва града с контролираната от Украйна територия.

Анализаторите на OSINT общността DeepState изчисляват, че Русия е окупирала около 18% от територията на града.