Руските войски са превзели разположеното западно от Авдеевка село Ласточкино след изтеглянето на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от района. Това се посочва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

Геолокационни кадри, публикувани на 26 февруари, показват как руските войски навлизат в югоизточната част на Северное (западно от Авдеевка). Анализаторите отбелязват, че според военни кореспонденти на Москва руснаците са превзели напълно Северное и Тоненкое и са навлезли в източните покрайнини на Орловка, но ISW не разполага с визуално потвърждение за това.

В доклада се отбелязва, че позиционните боеве продължават северозападно от Авдеевка в района на Новобахмутовка, Степовое и Бердичи и югозападно от Авдеевка близо до Первомайское и Невелское.

Анализатори докладват, че руският отряд за въздушно разузнаване "Черните хусари“ от 15-та мотострелкова бригада и части от 114-та мотострелкова бригада "ДНР“ действат северозападно от Авдеевка. А в района на Степовое има подразделения на руската 1-ва отделна мотострелкова бригада "Славянская“.

По-рано се появи информация от проекта DeepState, според която руските войски са окупирали още две населени места, разположени близо до Авдиеевка - Степовое и Северно Донецкое. Те се намират близо до Ласточкино.